niedziela, 11 października 2015

Rurki z kremem

Składniki na około 45-50 sztuk :))
  1. pół kilo mąki pszennej
  2. 25 dag masła - temperatura pokojowa
  3. 20 dag kwaśnej gęstej śmietany
  4. szczypta soli
Ciasto  zagnieść i dobrze schłodzić w lodówce, owinięte w folię (około 30 minut) Wyjąć,  odkroić kawałek i rozwałkować podsypując mąką, bardzo cieniutko, na grubość 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować masłem (tylko raz, po pierwszym pieczeniu nie trzeba już smarować), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Jedną stronę rurki obtoczyć w cukrze, układać na natłuszczonej lub wyłożonej papierem blaszce.
Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Po wyjęciu z piekarnika poczekać chwilę, aż ostygną, zdjąć, wystudzić, nabić kremem, bardzo dobre są z kremem karpatką, można też podawać z bitą śmietaną. 




1 komentarz: